Huippuunsa hiottu sekoitus meneviä kitarariffejä ja ylevyyttä – arviossa Aegrus

Julkaistu Infernossa 9/2023.

21.11.2023
AEGRUS
Invoking the Abysmal Night
OSMOSE

Tasaista jälkeä tehnyt Aegrus kuuluu kotimaisen black metalin aliarvostetuimpiin ja valitettavan harvoin tunnistettuihin nimiin. Neljäs kokopitkänsä jatkaa vakuuttavaa julkaisusarjaa ja osoittaa kouvolalaisyhtyeen kypsyneen entisestään.

Invoking the Abysmal Night mellastaa melodisen mutta sopivalla tavalla raa’an mustan metallin parissa. Musiikillisia vertailukohtia ovat muun muassa Sargeist ja White Death, mutta Aegrusin kärinästä löytyy pontta ja omaleimaisuutta vuosi vuodelta enemmän. Sekoitus menevien kitarariffien ja ylevyyden välillä tuntuu hioutuneen huippuunsa.

Aegrusin parhaisiin puoliin kuuluu, että sen musiikkia on verrattain helppo lähestyä. Meininki pysyy aihepiiriensä osalta salamyhkäisenä, mutta soitannollinen puoli aukeaa vaivatta ja sävellyksissä on mihin tarttua. Esimerkiksi Temple of Ardent Worship on genressään varsinainen ”hittiveto”.

Invoking the Abysmal Nightin tasokkuus ei tule yllätyksenä, mutta yhtyeen varmuus ilahduttaa silti. Yhtye on selkeästi uransa huipulla, ja tällaisen albumin kanssa kehtaa lähteä ison sarjan mittelöihin.

Lisää luettavaa