Huolella mietitty surumielinen kokonaisuus – arviossa Suldusk

Julkaistu Infernossa 2/2024.

09.04.2024
SULDUSK
Anthesis
NAPALM

Australia ei ole maa, josta ensiksi odottaisi saapuvan laadukasta kenkiintuijottelua. Mutta niin vain lailla kengurun loikkaa tietoisuuteeni Suldusk. Yhden naisen projekti kasvoi kokonaiseksi yhtyeeksi, ja nyt Emily Highfieldiä säestää asiansa osaava kvintetti.

Anthesis on puhallettu henkiin samasta tähtipölystä ranskalaisen villapaitabläkkisskenen yhtyeiden kanssa. Etenkin Alcest, niistä kuuluisin, nousee monesti esiin, sillä vaikutteita ei suotta piilotella. Eikä siinä ole mitään vikaa, kun homma toteutetaan näin komeasti.

Kappaleet saattavat räjähtää akustisista suvannoista vimmaiseen blastaukseen ja kitaristi-laulaja Shane Mulhollandin kirkumiseen, mutta useimmiten käytössä on keskitempoisen ja melodisen mustan metallin työkalupakki. Kappaleet höystyvät ripauksella dark folkia, ja djembelläkin säestellään.

Highfield on laulajana lähempänä Johanna Kurkelaa kuin Floor Jansenia. Hänen tulkintansa on keijukaismaisen kepeää, paikoin vähäeleisen tunnustelevaakin. Se sopii tasapainottavaksi osaksi huolella mietittyä surumielistä kokonaisuutta.

Lisää luettavaa