Huolella sorvattu pelinavaus – arviossa Arctora

Julkaistu Infernossa 10/2022.

26.12.2022
ARCTORA
The Storm Is Over
WORMHOLEDEATH

Joel Notkosen yhden miehen projektina alkanut, sittemmin oikeaksi yhtyeeksi eskaloitunut Arctora soittaa herkullisen melankolista ja nautinnollisen tarttuvia melodioita tarjoilevaa pohjoista äärimetallia. Menosta kuuluu väkevästi läpi Insomniumin kaihoisa soundi.

Vaikka Arctora on nykyään täysiverinen orkesteri, sen debyyttilevylle Notkonen on tehnyt masterointia lukuun ottamatta kaiken itse. Makuuhuoneprojekteilla on huono maine, mutta Arctoran levyä ei sellaiseksi äkkiä tunnistaisi. Ohjelmoidut konerummut toki vinkkaavat siihen suuntaan, eikä niitä saa koskaan täysin eläväisen kuuloisiksi. Yllättävän vähän ne kuitenkin häiritsevät, sen verran tyylitajuisesti sekin puoli on hoidettu.

Itse sävellysten suhteen ei juuri ole nokan koputtamista. Vaikka musiikki ammentaa vaikutteensa varsin tutusta skandinaavisen black- ja death metalin kuvastosta, tuttuuden tunne ei haittaa, kun tarjolla on näin huolella sorvattua materiaalia. Myös progressiiviset mausteet pitävät kappaleet poissa ilmeisempien kliseiden ääreltä.

The Storm Is Over on komea pelinavaus, jonka perusteella uskallan toivottaa yhtyeelle valoisaa tulevaisuutta.

Lisää luettavaa