Hyödyntää esikuviensa perintöä hyvällä tavalla – arviossa Nornír

Julkaistu Infernossa 11/2023.

15.02.2024
NORNÍR
Skuld
NORTHERN SILENCE

Aina kun vastaan tulee ”skandinaavista black metalia” Saksasta, mielen täyttää puhdas kauhu. Tällä kertaa yllätys on kuitenkin enemmän kuin positiivinen, sillä pienehköstä Freibergistä marssiva Nornír on onnistunut luomaan mainion levyn.

Skuldilta kuuluvat läpi Dissection, Taake ja lukemattomat muut melodisehkot pohjoiset black metal -yhtyeet. Nornír hyödyntää esikuviensa perintöä hyvällä tavalla antaen ilmiselvimmänkin kopioinnin kuulua musiikissaan rehellisesti ja peittelemättä. Yhtye selkeästi ymmärtää, mistä narusta vetää.

Bändillä on paikoin perhanan hienoja juttuja, mistä mainioksi esimerkiksi käy Dedicated to the Night -kappaleen loppupuolisko. Myös Wardruna-cover Helvegen toimii odotettua paremmin, eikä albumilla ole varsinaisesti heikkoja lenkkejä – ellei pientä paikoittaista soiton kankeutta lasketa sellaiseksi.

Skuld on täynnä tuttuja piirteitä, mutta kokonaisuus toimii ja tuntuu omalla ristiriitaisella tavallaan jopa tuoreelta. Black metalin ikiaikaisen potentiaalin valjastaminen hyviksi biiseiksi on onnistunut tässä tapauksessa varsin mallikkaasti.

Lisää luettavaa