Hyvä esitys molemmilta – arviossa Sun of the Sleeplessin ja Cavernous Gaten splitlevy

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Sun of the Sleepless / Cavernous Gate
Split
Prophecy

Loistavasti nimetty Sun of the Sleepless on Empyriumista ja The Vision Bleakistä tutun Ulf Theodor Schwadorfin (siviiliminältään Markus Stock) sooloprojekti, jonka kautta mies toteuttaa mielikuvaansa tunnelmallisesta, selkeästi vanhaan Ulveriin vivahtavasta black metalista.

Akustista kitaraa, kuiskailua, mahtipontista pullistelua ja tulisempaa tykitystä onnistuneesti naittava Sun of the Sleepless tuntuu olevan splitillä elementissään, ja bändin osuus lieneekin sen on-off-tilassa edenneen uran parasta materiaalia. Stock on kunnolla onnistuessaan loistava säveltäjä ja muusikko, mistä parhaana esimerkkinä toimii The Lure of the Nyght -kappale, joka on sarjassaan melkeinpä täydellinen teos.

Cavernous Gate on puolestaan hieman tuoreempi projekti, jonka takaa löytyy niin ikään saksalaisen Helrunarin Sebastian Körkemeier, joka vaikuttaa ”yllättäen” myös Sun of the Sleeplessin liveporukassa.

Körkemeier tuo soolomateriaalillaan esiin tunnelmallista ja doomahtavaa raskasmetallia, joka kuulostaa yksinkertaistaen ikivanhalta My Dying Bridelta tähän päivään tuotuna. Cavernous Gate ei yllä millään verrokkinsa hyytävään eleganssiin, mutta splitin toinen puolisko hoitaa hommansa odotettua paremmin.

Yhteensä yhdeksän biisiä kattava yhteistyö on hyvä esitys molemmilta artisteilta, mutta mikäli olisi valittava parempi osallistuja, voitto menisi tällä kertaa Sun of the Sleeplessille.