Hyvin tutuissa suomalaisissa merkeissä soiva levy – arviossa Avathar

Julkaistu Infernossa 6/2022.

AVATHAR
Ja niin sakenee pimeys
GOLLUM’S TREASURES

Tolkienin kirjoista tutut teemat ja löyhästi black metaliin nojaava eeppinen musiikki on tuttu yhdistelmä. Sitä noudattaa myös vuonna 2000 perustettu kotimainen Avathar.

Ilmeisesti Vihdistä saapuvan sekstetin neljäs levy soi hyvin tutuissa suomalaisissa merkeissä. Musiikista löytää selkeitä yhtymäkohtia Battleloreen ja Turisasiin, mutta Avathar on toteutukseltaan mainittuja kömpelömpi ja sävellyksiltään mielenkiinnottomampi, vaikka ei genrensä nihkeintä osastoa edustakaan.

Albumin suomenkielinen nimi on hiukan harhaanjohtava, sillä kuuden biisin aikana ei kuulla sanaakaan suomea. Laulupuolesta ei tosin juuri saa tolkkua, mistä pitää huolen tulisella otteella raakkuva solisti Witch King, jonka ääni on genressään kovaa tasoa. Pakettia pehmennetään kuoroilla ja puhtailla lauluilla, mikä luo hyvää vastapainoa.

Ja niin sakenee pimeys on mukiinmenevä levy, mutta Avatharilla on vielä pitkä matka alan kärkinimiin. Kaikkein intohimoisimmat Tolkien-nörtit saattavat löytää albumilta paljonkin mielenkiintoista.

Lisää luettavaa