Ian Gillan & Tony Iommi – WhoCares

Särmättömän aikuisrockin sijaan tiskiin iskettiin harvinaisen raskas Out of My Mind sekä aitoa fiilistä huokuva, jokaista alkoholistia koskettava Holy Water. Nuo hyväntekeväisyyssinglenä julkaistut kappaleet löytyvät luonnollisesti tältä tuplakokoelmalta, ja voi kai sanoa, että niiden varaan kokonaisuutta on alettu rakentamaankin. Mukaan on otettu muutama tekijöidensä mielestä vähemmälle huomiolle jäänyt albumiraita menneisyydestä sekä enemmän tai vähemmän harvinaista materiaalia spesiaalisingleiltä, yhteistyökuvioista ja arkistojen kätköistä.

Kun kannen valokuvassa kaksi lapsuuden sankaria tapittaa suoraan silmiin, on mahdotonta antaa huonoja pisteitä, vaikka suuri osa biiseistä on liki sietämättömiä AOR-rykäisyjä, soft rockeja ja syystäkin pölyä keränneitä fillereitä. Joukossa on kuitenkin myös pari erittäin mielenkiintoista raitaa, ja vaikka tämä koko julkaisu olisi helppo tuomita väkisin kasaan kursituksi rahastukseksi, sen olemassaolosta on silti iloinen.

Nämäkin tallenteet ovat osa totuutta ja niin sanotusti laajempaa kuvaa, ja on masokistisella tavalla nautinnollista altistaa itsensä tällä tavalla hallitusti ja turvallisen pienissä annoksissa Gillanin ja Iommin epäilyttävämpiin tasoihin. Samalla on huikeaa ajatella, että heavy metalin ja hard rockin historiassa ja nykyisyydessä on kaksi tällaista, monella tapaa ylivoimaista hahmoa. Tässä heidän nykyisyytensä ja historiansa kietoutuvat yhteen ja bonuksena saadaan vielä monen muunkin kovan nimen musisointia; heistä ei vähäisimpänä ainoa todellinen, nyt jo valitettavasti edesmennyt heavyurkuri Jon Lord.