Ilmassa tuoksuvat havu ja jäkälä – arviossa Blodtår

Julkaistu Infernossa 4/2023.

27.05.2023
BLODTÅR
Det förtegna förflutna
NORDVIS

Yhdeksänkymmentäluvun ruotsalainen black metal on kultakaivos, josta riittää yhä ammennettavaa. Tämän on huomannut ja hyödyntänyt myös esikoisensa julkaiseva Blodtår, joka ei yritä salata vaikutteitaan. Ja sattuvatpa miehet olemaan kaiken lisäksi ruotsalaisia, joten musiikin ilmapiiri on erityisen autenttinen.

Bändi lainaa paljon Mörk Gryningin elävästä perinnöstä, mutta sotkee menoonsa myös hippusen verran folkahtavia melodioita, akustisia kitaroita ja metsäistä meininkiä. Kotikaupunkinsa Tukholman kantakaupungin urbaani syke ei esiinny musiikissa piirun vertaa, vaan ilmassa tuoksuvat havu ja jäkälä.

Det förtegna förflutna on sarjassaan hyvin tehtyä peruskamaa. Peruskamaa siinä mielessä, että skandinaavista black metalia hieman pitempään seuranneet tunnistavat kaksikon metkut, mutta kaikki kuulostaa siitäkin huolimatta mukavalla tavalla freesiltä ja jopa ajankohtaiselta. Tälle albumille on todellakin tarvetta.

Blodtårin ensirykäisy on toimiva nippu melodista, nostalgianhehkuista mustaa metallia. Mikäli Nordvis-levy-yhtiön tuotanto on entuudestaan tuttua, tietää mitä saa.

Lisää luettavaa