Jää tekijöidensä summaa vähäisemmäksi kiinnostavista lähtökohdista huolimatta – arviossa Mongrel’s Cross

Julkaistu Infernossa 10/2020.

21.01.2021
MONGREL'S CROSS
Arcana, Scrying and Revelation
HELLS HEADBANGERS

Australialainen äärimetalli on ollut jo 30 vuoden ajan oma käsitteensä, aivan kuten tänä vuonna pillit pussiin pistänyt amerikkalaisbändi Absukin. Nyt kolmannen albuminsa julkaissut Mongrel’s Cross yhdistää mainitut, sillä sen vahvuuteen on liittynyt omalaatuisen tunnistettavan äänen omaava Absu-mies Proscriptor. Kiinnostavista lähtökohdista huolimatta lopputulos osoittautuu hieman tekijöidensä summaa vähäisemmäksi, vaikka musiikissa oma vahvahko viehätyksensä piileekin.

Mongrel’s Crossin kappaleet pohjautuvat black/thrash-hybridiin, mutta niissä on mukana myös silkkaa heavy metalia. Se kuuluu paitsi etenkin sooloissa myös riffittelyssä, oli kyse sitten rivakammin rapatusta menosta tai usein sitä seuraavasta maltillisemmasta fiilistelystä. Runsaasti vaihtelua sisältävien mutta alati jämäkkien perusteiden päällä raikuva Proscriptorin käskyttävä räksytys on mieluisaa kuunneltavaa.

Alun penseähkö suhtautuminen osoittautuu jälleen syventymisen myötä vääräksi, mutta näistä lähtökohdista olisi ollut täysin mahdollista luoda vuoden yllättäjä. Nyt sitä päästään ärsyttävän lähelle, vaikka samalla jäädään myös kauaksi. Tällaisia ristiriitoja sisältävät sävellyksetkin.

Lisää luettavaa