Jokaisen itseään edes vähän kunnioittavan voimametallipään tulisi ottaa tämä teos haltuun – arviossa Metal De Facto

Julkaistu Infernossa 10/2019.

Metal De Facto
Imperium Romanum
Rockshots

“Make power metal great again”, kuuluu melkoisista tekijämiehistä (Sami Hinkka, Mikko Salovaara, Esa Orjatsalo, Mikael Salo, Benji Connelly ja Atte Marttinen) koostuvan yhtyeen motto. Kovat ovat puheet, mutta järjettömän kova on myös bändin debyyttiteos.

Konseptialbumin aloittaa sinkkujulkaisu The Conqueror. Jo pelkästään ekassa biisissä on lähes kaikkea mahdollista, eikä homma todellakaan jää siihen. Löytyy tilutusta, tykitystä, tuplabassareita, kiippareita – jopa kiipparisooloja –, korkeita lauluja, kuoroja… Kaiken lisäksi biisit tuppaavat jäämään soimaan päähän, eikä siinä auta kuin pistää kiekko uudelleen pyörimään.

Vaikka suurin osa kappaleista on täyttä toimintaa, joukkoon on maltettu sisällyttää myös pari hidastempoisempaa biisiä. Yleensä en välitä slovareista alkuunkaan, mutta levyn powerballadia ei ole tarvinnut skipata kertaakaan. Se jos mikä on allekirjoittaneen tapauksessa laadun tae!

On toki hetkiä, jolloin oppikirjoja on koluttu ehkä turhankin tarkasti. Esimerkiksi Naturalis Historian riffi tuo mieleen niin monta Helloweenin rallia, etten jaksa edes laskea. Siitä huolimatta biisi lukeutuu levyn kovimpaan kärkeen, joten pieniä ovat murheet. Omaperäisyydessä on vielä osittain hiomista, mutta kaikilla muilla osa-alueilla kone kulkee eteenpäin täysillä.

Ihan mahtavaa, että power metal saa kukoistaa vielä anno Domini 2019 – vieläpä suomalaisen bändin toimesta! Jokaisen itseään edes vähän kunnioittavan voimametallipään tulisi ottaa tämä teos haltuun. Vaarana on, että Wikipedia on pian auki Rooman keisarikunnan kohdalta… Mutta se riski on syytä ottaa!