Jylhä ja oiva omatoiminäytös – arviossa Sfeerverzieker

Julkaistu Infernossa 9/2022.

07.12.2022
SFEERVERZIEKER
Death is the Desired Ending
OMAKUSTANNE

Hollantilaisen multi-instrumentalistin Sven Postin itsenäistoimintaprojekti on ilmeisen eteneväistä sorttia: alkuvuonna aloittanut proggis tekaisi jo demon, ja nyt pärähtää tiskiin kokopitkä.

Post soittaa levyllä kaiken ja on myös miksannut ja masteroinut koko hoidon – eikä ollenkaan huonommin. Kuunnellessa ei uskoisi, että kyseessä on omatoiminäytös, siksi täyteläiseltä ja kokonaiselta albumi kuulostaa.

Saatteessa hankalanimisen projektin kerrotaan operoivan sludgen ja doomin keinoin. Ei tulkinta väärin ole, mutta aika selkeästi tässä kajautetaan post-metalia, tosin ilman liiempää leijuttelua tai herkisteleviä suvantoja. Mukana on raakuutta, ja vaikka meno ei ole jatkuvaa tuuttausta ja dynamiikkaa löytyy, ryminä on päällä alusta loppuun. Laulussakaan ei liiemmin lirkutella, vaan päällä on vereslihainen räyhä.

Raskaasti jyrisevä lunastus on varsin jylhää, ja tunnetta on mukana esimerkillisesti. Hitaasti musertavien riffien ja kuvioiden erikoinen kiehtovuus on salakavalaa, ja albumi on jo tällaisenaan perin oivaa kuultavaa. Proggis on kaiketi laajenemassa bändiksi, mitä on syytä odottaa mielenkiinnolla.

Lisää luettavaa