Kappaleet töksähtävät ojaan vaivaannuttavien tekstien vuoksi – arviossa Azaghalin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 10/2020.

AZAGHAL
Perkeleen luoma / Kyy
MORIBUND

Ulkomailla hyvää suosiota nauttiva Azaghal on jäänyt Suomen black metal -kentällä usein suurempiensa jalkoihin, mikä on helppo ymmärtää näitä alkujaan viitisentoista vuotta sitten ilmestyneitä kappaleita kuunnellessa.

Säröistä mustaa metallia neljännellä levyllään Perkeleen luomalla (2004) vyöryttävät hyvinkääläiset kuulostavat sekoitukselta Gorgoroth-koulukunnan norjalaista mustaa ja perinteisempää suomiotetta, joka käy selväksi ilman sanoituksiakin, jotka kuulostavat suomalaisen korviin ainoastaan vaivaannuttavilta.

Perkeleen luoman kappaleissa ei ole sinänsä mitään vikaa, vaan meno on paikoin jopa hyvinkin tarttuvaa, mutta tekstipuolella töksähdetään ojaan pahemman kerran.

Parempia sanoituksia ei ole luvassa Kyy-ep:lläkään (2003), jonka nimikkokappaleen ”Sahalaita raita, kyyn varjo kaita / vielä hetki malta, niin hyökkään sänkysi alta” -linjan tekstit ovat karseudessaan aivan omaa luokkaansa. Biisit itsessään ovat hyvin samalla linjalla Perkeleen luoman kanssa, joten ep vaikuttaa tässä paketissa turhalta lisältä.

Moribundin uusintajulkaisut muistuttavat siitä Azaghalista, jonka haluaisi mieluiten unohtaa. Bändin kurssi on kuitenkin petraantunut sittemmin kiitettävästi, ja esimerkiksi vuoden 2008 Omega-albumia voi kutsua monilta osin jopa mainioksi.

Lisää luettavaa