Keskinkertainen tekoälyn tuotos – arviossa Frostbite Orckings

Julkaistu Infernossa 1/2024.

19.03.2024
FROSTBITE ORCKINGS
The Orcish Eclipse
METALVERSE

Frostbite Orckings on muusikko Stefan Schmidtin (Heavatar, Van Canto) perustaman Musical Bits -yhtiön tuotos. Erikoista on, että yhtyeen fiktiiviset jäsenet, kansitaide ja musiikki ovat tekoälyllä tuotettuja. Musical Bits tosin huomauttaa, että tekoälyllä sävelletty musiikki ei ole mistään lainattua vaan pohjautuu anonyymien sessiomuusikoiden sävellyksiin, jotka on syötetty AI-softan oppimisalgoritmiin.

Musiikki itsessään on varsin epäkiinnostavaa ja geneeristä melodeathiä. Väsyneet fantasiateemat eivät innosta yhtään sen enempää. Periaatteessa The Orcish Eclipse kuulostaakin kokoelmalta Amon Amarthin ylijäämäraitoja. Sieltä täältä löytyy pari hyvää melodiaa, mutta muuten saldo on pakkasen puolella. Myös Folkvar Jarlssonin röhinä on melko tympeän kuuloista. Ei tätä jaksa oikein edes vihata.

Se, missä määrin Frostbite Orckingsin keskinkertaisuudesta voidaan syyttää AI-teknologiaa, on mielenkiintoinen kysymys. Olen nimittäin kuullut ihan yhtä tylsää musiikkia ihmisten tekemänä ja esittämänä. Mitä virtuaalibändeihin tulee, ei ole Gorillazin voittanutta.

Lisää luettavaa