Kierrätyslevy puoltaa paikkaansa varsin hyvin – arviossa Anthem

Julkaistu Infernossa 6/2019.

Anthem
Nucleus
Nuclear Blast

Melodista metallia vähääkään tuntevat osaavat mainita genren japanilaisia yhtyeitä kysyttäessä ainakin Loudnessin ja X-Japanin, mutta kenelle soittaa kelloja nimi Anthem? Pitäisi soittaa, sillä kyseessä on yksi kovimmista nousevan auringon maasta tulevista bändeistä luokassaan.

Nelimiehinen Anthem perustettiin jo 1980-luvun alussa Tokiossa. Bändin valtava suosio kotimaassaan on ulottanut yhtyeen uran aina näihin päiviin. Ryhmän vyöllä on jo kymmenittäin studioalbumeja, livetallenteita ja kokoelmalevyjä – keikkamäärästä nyt puhumattakaan. Nyt Anthem kurkottaa länteen ja Eurooppaan tosissaan tuoreen Nuclear Blast -yhteistyön kautta. Uusi Nucleus on bändin uran varrelta löytyvistä hiteistä uudelleen äänitetty kolmetoistaraitainen.

Olosuhteet huomioon ottaen kierrätyslevy puoltaa paikkaansa varsin hyvin, eikä vähiten siksi, että sen perinteistä heavyä ja power metalia edustavat biisit ovat kauttaaltaan järkyttävän kovia. Anthemissa joka ukko on tontillaan tekijämies, mikä yhdistettynä materiaalin ylivoimaiseen draiviin pistää sukat pyörimään jaloissa. 

Immortal Bind, Black Empire, Venom Strike tai Stranger koneeseen, ja haluat kuunnella Nucleusin uudestaan ja uudestaan. Levyn ainoa miinuspuoli on aavistuksen liikaa puleerattu yleissoundi, mutta onneksi kaikki muu albumilla jyrää pienen häiriötekijän yli.

Toivon todella, että Anthem saavuttaa nykyisen lafkayhteistyön myötä lännen metalliskenessä jalansijan, joka sille uran, taitojen ja näyttöjen perustella ehdottomasti kuuluu. 

Todettakoon myös, että huhtikuussa Saksan Keep It True -festareilla nähty Anthemin ihka ensimmäinen Euroopan-keikka ei jättänyt pienintäkään epäilystä bändin livekunnosta. Se on äärimmäisen rautainen.