Kiilaa heittämällä bändin levytuotannon kärkikolmikkoon – arviossa Finntroll

Julkaistu Infernossa 7/2020.

Finntroll
Vredesvävd
Century Media

Jo 23 vuotta toiminnassa olleen Finntrollin merkitys folk metalin nykytilalle on niin valtava, että joku voisi sanoa helsinkiläisten olevan vastuussa koko genren synnystä. Väitteessä on kieltämättä perää, sillä pumpun vuosituhannen taitteen ensilevytykset räjäyttivät ilmoille varsinaisen kopiobändien tulvan, joka ei ole vieläkään laantumaan päin.

Seitsemän vuoden levytystauolta palaava yhtye tekee uusimmallaan ilahduttavan paluun uransa alkuvuosien meininkiin takomalla esiin odotettua selkeämmän ja suoraviivaisemman albumin. Tämä on kaivattua vaihtelua hieman liian sekavan Blodsvept-edeltäjän jälkeen ja muistuttaa, millä tontilla bändi on kaikkein omimmillaan.

Tasainen ja ytimekäs Vredesvävd pursuaa potentiaalisia keikkahittejä, eli albumi on täynnä hyvää draivia ja iskeviä melodioita. Tuntuu kuin Finntroll olisi tajunnut, millainen ”paluulevy” juuri tähän tilanteeseen tulee iskeä – mikäli ytimeltään näinkin epäkaupallisen musiikin kohdalla voidaan puhua minkäänlaisesta laskelmoinnista.

Vredesvävd on onnistunut albumi, joka kiilaa heittämällä bändin levytuotannon kärkikolmikkoon. Mikä hienointa, meiningissä on sen verran lujaa dominanssia, että Finntrollin maine black metalista lainailevan folk metalin nykyisenä ykkösnimenä sinetöityy entisestään.