Kivulias matka kohti helvettiä – arviossa Bræ

Julkaistu Infernossa 3/2023.

17.05.2023
BRÆ
Av vålnader bortom allt
AMOR FATI

Tämän monikansallisen black metal -duon jätkät tunnetaan lukemattomien bändiensä lisäksi myös lafka- ja studiohommista. Levylle kaikki instrumentit soittanut Déhà on belgialainen monitaituri ja Opus Magnum Studion omistaja. Biiseihin rääkynyt ja huutanut ruotsalainen Swartadauþuz taas johtaa Ancient Recordsia ja Mysticism Productionsia. Yhdessä he ovat luoneet tummasävyisen bändin, jonka hyvinkin monisyinen musiikki vie kuulijansa kivuliaalle matkalle kohti helvettiä.

Av vålnader bortom alltilla on kaksi yli 20-minuuttista biisiä, jotka elävät monipuolisesti ja erilaisia tunnelmia laidasta toiseen heitellen. Biisejä höystävät syntikat, riitasointuiset skitat sekä akustinen tunnelmointi. Levy on ikävä kyllä taas sitä kauraa, ettei siitä jää mitään kerrottavaa jälkipolville.

Biisien megalomaaniset pituudet eivät juuri koukkuja tarjoile, eikä niistä löydy varsinaisia huippukohtiakaan. Suttuiset soundit tekevät tuotannosta todella etäisen ja tympeän, vaikka ilmeisesti tästä kasettidekkivouvaamisesta pitäisi löytää jotain mystistä. Vähän liian tunkkaista ja kryptamaista kuitenkin omaan makuuni. Yritys on kova, mutta toteutus jää pahasti vaiheeseen.

Lisää luettavaa