Kulkee vanhoja polkuja yrittämättä luoda omaa ilmettä – arviossa Skuggor

Julkaistu Infernossa 2/2024.

10.04.2024
SKUGGOR
Whispers of Ancient Spells
NATURMACHT

Ruotsalainen Skuggor lyö toisella albumillaan pöytään lähes kaikki 1990-lukulaiset black metal -kliseet. Synkkiä metsiä ja mystistä tunnelmaa surinakitaroin ja minimalistisin koskettimin kanavoivaa musiikkia on julkaistu lähivuosina paljon, joten Skuggor ei ole genressään yksin.

Whispers of Ancient Spells kulkee pitkälti vanhan Emperorin sekä Burzumin Hvis lyset tar oss- ja Filosofem-albumien linjoilla. Apinointi on itse asiassa paikoin niin härskiä, että asiasta ei jaksa edes suuttua – ovathan kyseiset levyt olleet vuosien varrella lukemattomien muidenkin artistien palvonnan kohteena.

Skuggor-kaksikon musiikilliset ja sävellykselliset ansiot ovat heikompaa keskitasoa. Uusi albuminsa ei tarjoa black metalia vähänkään tuntevalle kerrassaan mitään erikoista, mikä muodostuu myös sen riippakiveksi. Vanhojen polkujen kulkeminen on hyväksyttävää, mutta edes pieni yritys oman ilmeen luomiseksi olisi toivottavaa.

Levy ei onnistu jättämään itsestään minkäänlaista jälkeä. Nostalgialle on toisinaan aikansa, mutta niitä hetkiä varten soittimeen kannattaa asettaa Skuggorin musiikillisiksi esikuviksi mainitsemieni yhtyeiden tuotoksia.

Lisää luettavaa