Kuuntelua ei voi pitää kovin miellyttävänä kokemuksena – arviossa Clandestine Blaze

Julkaistu Infernossa 11/2018.

Clandestine Blaze
Tranquility of Death
Northern Heritage

Kaksi vuosikymmentä toiminnassa ollut Clandestine Blaze on suomalaisen black metal -kentän luottonimi, jonka kattavasta tuotannosta ei löydy pahoja notkahduksia, muttei toisaalta aivan täysin suvereenejakaan levytyksiä.

Bändin kymmenes kokopitkä Tranquility of Death murjotaan käyntiin God on the Cross -kappaleella, joka hyökkää kyselemättä Darkthronen Under a Funeral Moonin piirtämiin maisemiin. Ne ovat toki Clandestine Blazelle tuttuja jo entuudestaan

Tästä eteenpäin kuusibiisinen albumi tarjoaa tiukasti perusasioissa pysyttelevää black metalia, jonka ytimestä on turha etsiä mitään ”cooliutta” tai uudistushakuisuutta. Yhtyeen ainoan jäsenen Mikko Aspan ajatus mustasta metallista on edelleen niin julma, kylmä ja tyly, että Tranquility of Deathin kuuntelua ei voi pitää kovin miellyttävänä kokemuksena, mistä on annettava tässä yhteydessä ehdoton tunnustus.

Clandestine Blazen tuorein on pitkälti odotetunlainen kokonaisuus, joka vakiinnuttaa bändin paikkaa yhtenä genrensä puhdasverisimmistä tekijöistä. Pienet yllätyselementit levyn nimikkobiisin akustisen kitaran hengessä ovat toimivia lisiä, mutta eipä ole tästäkään albumista aivan huipputeokseksi asti.