Kuuntelun jälkeen olo on pöllähtänyt – arviossa Lice

Julkaistu Infernossa 5/2019.

Lice
Woe Betide You
Season of Mist

Ensivaikutelma Licen suhteen ei voisi olla Beyond Eternal Recurrence -aloitusraidan perusteella juuri huonompi. Biisi herättää puhtailla kitaroillaan ja mongertavilla lauluraidoillaan mielleyhtymiä jonkinlaisesta Primordial-parodiasta. Tästä alkaa todellinen tunteiden vuoristorata, joka saavuttaa levyn seitsemän raidan aikana sekä huippuja että pohjia.

Avantgarde black metal voi tarkoittaa tätä nykyä lähes mitä tahansa. Licen tapauksessa se summaa samoihin kansiin kaikkea mahdollista tärähtäneen blackgazen, post-punkin ja black metalilta kalskahtavan repimisen väliltä. Kun albumia kuuntelee ensimmäisiä kertoja, mieleen jää vuorottelu luotaantyöntävien ja puoleensavetävien osien välillä.

Kaiken takana ovat laulaja Niklas Kvarforth (Shining), rumpali J (Teitanblood) ja multi-instrumentalisti Kirill Krowli, jotka ovat onnistuneet luomaan albumin, jota rakastaa ja vihaa yhtä aikaa. Heti kun jonkin kappaleen yhden osuuden on tuomitsemassa demomaiseksi kököksi, seuraavaksi rynnitään eteenpäin sairaissa tunnelmissa.

Neljännenkin kuuntelun jälkeen olo on pöllähtänyt, mitä ei voi sanoa tänä päivänä kovinkaan monesta metallilevystä. Lice-kolmikko on onnistunut luomaan jotain, jonka pitää antaa kietoutua tajuntaan vielä pitkään.