Kylmiä ja pimeitä metsiä, kelmeää kuunvaloa ja kuolemaa – arviossa Sorgetid

Julkaistu Infernossa 10/2022.

10.01.2023
SORGETID
Natt av tusen dödsfall
WEREWOLF

Druadan Forestista ja Vargravista tuttu black metal -nostalgikko V-Khaoz ei päästä myöskään uudella Sorgetid-projektilla irti menneestä. Tällä kertaa miehen näpeistä irtoaa autenttisen kuuloista mustaa metallia 1990-lukulaisessa ruotsalaisessa hengessä.

Sorgetidin musiikillisina verrokkeina toimivat muinaiset Arckanum, Ishtar, Marduk, Setherial, Sorhin ja mitä-näitä-nyt-olikaan. Tarjolla on siis kylmiä ja pimeitä metsiä, kelmeää kuunvaloa, kuolemaa ja ennen kaikkea mallikkaasti toteutettua black metalia. V-Khaoz todellakin tietää mitä tekee.

Vaikka Natt av tusen dödsfall tuntuu olevan kaihoisa katsaus menneeseen, se on tässä ajassa täysin relevantti levy. Tämä kertoo paitsi black metalin ajattomuudesta myös siitä, että musiikkityylin parissa on mahdollista luoda onnistunutta materiaalia jo lukemattomia kertoja kierrätetyistä ideoista. Tunne ja visio johdattavat usein arvaamattoman pitkälle.

Natt av tusen dödsfall ei anna mitään uutta, mutta entä sitten? Joskus näin puhdasveriselle nostalgialle on perusteltu aikansa ja paikkansa.

Lisää luettavaa