Kypsää ja taidokasta tekoa – arviossa Existence Depraved

Julkaistu Infernossa 4/2022.

02.07.2022
EXISTENCE DEPRAVED
Dissonant Image
ART GATES

Chuck Schuldinerin myöhempiä vaiheita omalla tavallaan kunnioittanut Crystalic teki aikoinaan pari lujaa ja persoonallista pitkäsoittoa.

Kitaristi Toni Tieahon luotsaama Existence Depraved jatkaa Crystalicin melodisesti rikasta polkua. Musiikissa on yhä kaikuja Schuldinerin visioista, mutta death metalin kanssa tällä ei ole enää paljoakaan tekemistä. Tämä ei ole moite, sillä bändin debyytti on kaikessa ilmavassa runsaudessaan varmasti vuoden parhaiden levytysten joukossa.

Pääosa lauluista vedetään hieman totuttelemista vaativilla puhtailla ja karkeampaa ilmaisua kuullaan harvakseltaan. Sama pätee melankolisia tunnelmia koskettimien avulla luovaan teknissävytteiseen musiikkiin, joka on napakkaa ja usein nopeatempoista, mutta ei koskaan varsinaisesti äärimmäistä.

Taidokas instrumentaatio antaa mahdollisuuden kuunnella yksittäisiä soittosuorituksia, ja kuuntelu todella palkitsee, aina omia kuvioitaan vetelevää bassoa myöten. Sounditkin ovat kohdillaan, ja ainoa harmituksen aihe on, että kolme levyn raidoista kuultiin jo taannoisella ep:llä.

Dissonant Image on kypsää ja taidokasta tekoa, eikä sitä osaa vertailla mihinkään muuhun. Etenkään kotimaamme kamaralla.

Lisää luettavaa