Laatukamaa tappoiskussa olevilta yhtyeiltä – arviossa Exhumedin ja Gruesomen split

Julkaistu Infernossa 6/2020.

Exhumed / Gruesome
Twisted Horror
Relapse

Viime vuonna saatiin kauhua, ja nyt sen muoto on vääristynyt joksikin sanoinkuvaamattomaksi. Kyllä, Matt Harvey on temaattisesti ajan hermolla. Musiikillisesti rumien kaksosten, Exhumedin ja Gruesomen, isä katsoo häpeilemättä peräpeiliin.

Jos Horrorilla (2019) tehtiin paluuta vanhoihin (luu)ytimekkäisiin goregrindpäiviin, tämän ep:n kolme Exhumed-biisiä on monipuolisempaa muistolehdon lapiointia. Grindin sekaan livautellaan kivoja Heartwork-melodioita kuin loistolevy Necrocracylla (2013) ikään. Harveyn ja basisti Ross Sewagen tuplaörinä-ärinät ovat ahkerassa käytössä. Exhumed on tappoiskussa.

Entäpä sitten Gruesome? Bändi on perustettu Death-tribuutiksi, joten jokaisen julkaisun kohdalla jännittää, mikähän bändin ajanjakso on otettu työn alle tällä kertaa. Hieman yllättäen Harvey poppoineen pitäytyy edelleen Leprosy / Spiritual Healing -tyylisessä lanauksessa.

Minillä kuultavat kaksi biisiä, A Mind Decayed ja Led into the Dark, ovat jokaista piirtoaan myöten laatukamaa. Todella jyräävät keskitemporiffit lähtevät hakkaavaan kuololaukkaan juuri oikealla tavalla, ja Matt venyttää örinät kylmien väreiden arvoisesti. Kitarasooloista James Murphy lotkauttanee jossain korviaan.

Kyllä tässä perinnekuolon ystävä venttailee jo kieli pitkällä, kuinka Gruesome hanskaa koko levyn mitassa Humanin henkevän yliraskauden.