Lähtee käyntiin hitaasti, mutta piristyy loppua kohden – arviossa Dukes of the Orient

Julkaistu Infernossa 9/2020.

08.01.2021
Dukes of the Orient
Freakshow
FRONTIERS

Dukes of the Orient on laulaja-basisti John Paynen ja kosketinsoittaja Eric Norlanderin perustama projekti, joka sai alkunsa, kun Geoff Downes hajotti vuonna 2006 Asian silloisen kokoonpanon palatakseen yhteen alkuperäisen miehistön kanssa.

Payne heitti keikkaa Asia featuring John Payne -nimellä soittokumppaninaan muun muassa Norlander. Yhtye aikoi levyttääkin tällä nimellä, mutta kun Asian alkuperäinen solisti John Wetton kuoli vuonna 2017, miehet päättivät sekä kunnioituksesta Wettonia kohtaan että mahdollisten sekaannusten välttämiseksi keksiä projektille uuden nimen.

Siinä missä ensimmäisen Dukes of the Orient -pitkäsoiton (2017) soittokunta koostui entisistä ja nykyisistä Asia featuring John Payne -jäsenistä, Freakshow’lla soittavat pätevät matalamman profiilin sessiomiehet, ja on selvää, että tämä on Paynen ja Norlanderin johtama projekti.

Freakshow koostuu samanhenkisestä progevaikutteisesta AOR:stä kuin debyytti, ja musiikilliset yhteydet Asiaan ovat selvästi havaittavissa. Levy lähtee käyntiin vähän hitaasti, mutta onneksi piristymistä tapahtuu puolenvälin jälkeen.

Levyn ehdottomiin helmiin kuuluvat ärhäkällä johtoriffillä varustettu A Quest for Knowledge ja hauska instrumentaali-ilottelu The Great Brass Steam Engine. Harmi, että samaa laatua ei löydy tasaisemmin koko levyn mitalta.

Lisää luettavaa