Leijailua kosmisessa sumussa – arviossa Šamane

Julkaistu Infernossa 3/2024.

07.05.2024
ŠAMANE
Solstice
LAST DAY OF THE NORTH

Laulaja-basisti Saara Šamanella on (ainakin) kaksi musiikillista persoonaa. Toinen niistä johtaa kansainvälistäkin huomiota saavuttanutta doom metal -ryhmä Sapataa. Šamanen kautta puolestaan kanavoituu eteerisempi mutta yhtä lailla synkeä äänimaailma.

Aiemmin Šamane oli duo, jossa Saaran rinnalla vaikutti arabialaista oud-kielisoitinta ja sähkökitaraa soittanut Aleksi Kiiskilä. Kolmannelle levylle tultaessa kokoonpano on täydentynyt rumpali Otto Heinolla.

Šamane ei ole kaikkien tilanteiden ja mielentilojen musiikkia. Pitkiin säveliin, toisteisuuteen ja ambient-tunnelmiin nojaava materiaali vaatii keskittymistä ja rituaalin ääreen rauhoittumista. Kaikki tuo kuitenkin kannattaa, sillä Solstice tarjoilee portteja, joiden läpi kulkea kohti omaa sisäistä avaruutta – tai jotain kaikkia meitä yhdistävää totuutta.

Välittömimmin iskee pääleidin sielua hyväilevä lauluääni, mutta toistokerrat paljastavat kaikkien elementtien erinomaisuuden. Ainoa miinus tulee siitä, että musiikillista universumia olisi voinut levittää laajemmaksikin. Biisit ovat keskimitaltaan ”vain” karvan alle kuusiminuuttisia, eikä niitä löydy yhteensä kuin samat kuusi. Tässä kosmisessa sumussa voisi leijailla kerralla kauemminkin.

Lisää luettavaa