Linja on vielä hakusessa – arviossa Ild

Julkaistu Infernossa 10/2023.

17.01.2024
ILD
Kvern
VENDETTA

Kolme vuotta toiminut Ild kuuluu norjalaisen black metalin uuteen kastiin, vaikka kaksikon keski-ikä taitaa huidella pitkälti 40 ikävuoden tuolla puolen. Sen ihmeempää soittohistoriaa miehiltä ei löydy, joten Ild on päässyt aloittamaan uransa ilman häiritseviä menneisyyden painolasteja.

Kvern sisältää tunnelmalliseksi luonnehdittavaa skandinaavista mustaa metallia, josta löytyy yllättävän paljon linkkejä myös yhdysvaltalaiseen black metaliin, etenkin sen maltillisempaan laitaan. Sävellykset ovat melko minimalistisia ja hakevat toiston kautta transsinomaista tilaa siinä paikoin myös onnistuen. Tämä piirre näyttää toimivuutensa erityisesti albumin alkupuolella.

Ildin kaikuisassa maailmassa on jotain vetovoimaista, mutta Kvernin läpi kahlatessa tuntuu usein siltä, että bändi ei ole vielä löytänyt hakemaansa linjaa. Tuntuu kuin yhtye tarvitsisi jonkinlaisen voimabuustauksen, sillä musiikki vaikuttaa paikoin hieman turhan pehmeältä ja ponnettomalta.

Ildin uusin osoittautuu keskitason levytykseksi, josta on hankala sanoa mitään liian pahaa tai hyvää. Suunta lienee kuitenkin ylöspäin, joten jatko näyttää lupaavalta.

Lisää luettavaa