Lupaava ja tasapainoinen albumi – arviossa Hiidenhauta

Julkaistu Infernossa 9/2020.

Hiidenhauta
Riivin
Inverse

Suomeksi laulettu metallimusiikki on äärimmäisen herkkä laji, joka erottaa todelliset tekijät tuhkanharmaasta massasta. Kolmannella albumillaan esiintyvä Hiidenhauta on saanut hyvää palautetta jo aiemmilla levyillään, mutta uusimpansa johdosta on aika toivottaa satakuntalaiset tekijäporukoiden joukkoon.

Riivin on bändin energisin ja ”roskaisin” julkaisu, joka välittää melodista dark/black metalia esimerkiksi Ajattaran jäljillä, mutta tarvittavan omaleimaisesti. Suomen synkästä kansanperimästä veistellyt tekstit on kirjoitettu kalevalamittaan, mikä toimii Hiidenhaudan kohdalla mainiosti, eikä pelätystä kompastelusta ole sanoituksissa tietoakaan.

Hiidenhaudan sävellykset eivät ole mitenkään poikkeuksellisen erikoisia, mutta muutamissa biiseissä on kaivattua persoonallisuutta. Esimerkiksi Petäjä-kappaleessa tykitellään varsin mielenkiintoisissa merkeissä, enkä pitäisi lainkaan pahana, vaikka vastaavia ”irtiottoja” kuultaisiin jatkossa lisääkin.

Riivin on lupaava ja tasapainoinen albumi, joka osoittaa viisikon löytäneen musiikilleen linjan, jota on luontevaa kulkea. Luotan siihen, että yhtye kykenee repimään konseptistaan irti jatkossa vielä tätäkin enemmän.

Lisää luettavaa