Määrä ei korvaa laatua – arviossa Kalmankantaja

Julkaistu Infernossa 4/2023.

16.06.2023
KALMANKANTAJA
Second Death
MISANTROPIA

”How can less be more? More is more!” tokaisi kitaravirtuoosi Yngwie Malmsteen aikoja sitten. Samaa ajatusmaailmaa noudattaa suomalainen Aki ”Grim666” Klemm, joskin tilutuksen sijasta julkaistun materiaalin määrässä, mikä ei ole ainoastaan positiivinen asia.

Second Death on vuonna 2011 syntyneen Kalmankantajan 24. kokopitkä levy. Joukosta puuttuvat ep:t ja muut pienjulkaisut, joita on pikaisella silmäyksellä vielä tätäkin enemmän. Kun musiikkia pusketaan ulos tällaista tahtia, sen taso jää väkisinkin vaillinaiseksi, oli tekijänsä siihen kuinka tyytyväinen tahansa.

Second Death on poikkeuksellisesti englanniksi esitettyä Kalmankantajaa. Musiikilliset vaikutteet löytyvät mustan metallin sijaan pikemminkin vanhan Katatonian, Paradise Lostin ja Rapturen kaltaisesta melankolisesta metallista, eikä meno ole paikoin lainkaan hassumpaa. Harmittavan usein kuultua vain.

Second Deathin pyöräyttää mielellään muutaman kerran, mutta tämäkin albumi tulee hautautumaan hiljalleen ajan tomuihin. Kuten niin usein, määrä ei korvaa tässäkään tapauksessa laatua, vaan… No, kyllä te tiedätte.

Lisää luettavaa