Mallikelpoista talvimetallia Kokkolasta – arviossa Immortal Souls

Levyarvio julkaistu Infernossa 6/2015.

Immortal Souls
Wintermetal

Rottweiler
3_kirvesta

Kokkolalainen Immortal Souls aloitti melodisen death metalin parissa jo 1990-luvun alussa, mutta on sittemmin vaipunut eripituisiin hibernaatiotiloihin. Verkkaisesti levyttävä yhtye julkaisi uransa parhaan levyn neljä vuotta sitten ja osoitti siten olevansa myös musiikillisesti uusiutumiskykyinen orkesteri.

Viides levy Wintermetal on vähemmän seikkailullinen ja enemmän perinteiseen ilmaisuun luottava teos, missä on hyvät ja huonot puolensa. Tuloksena on tiivis ja saumaton kokonaisuus, joka ei petä, muttei toisaalta myöskään tarjoa mitään yllättävää tai tajunnanräjäyttävää.

Kimmo Pulkkisen laulama, hieman katatoniamaisia elementtejä sisältävä Northern Star on varmaan levyn tarttuvinta ja laadukkainta antia. Myös muita helmiä löytyy, kuten synkänkolea Snowstorm, energisesti tykittävä videobiisi A Calm Before the Snowstorm ja black metal -henkinen Dawn of Northern Coldness, joka tuo ajoittain mieleen toisen talvimetalliveljen Immortalin. Tiedä sitten, onko se ollut tarkoitus.

Edellä mainitut esimerkit ovat hyviä todisteita, että yhtye osaa tehdä parhaimmillaan iskevää ja koukuttavaa materiaalia, mutta ihan napakymppiin ei kuitenkaan tällä kertaa osuta. Wintermetal on kokonaisuutena mallikelpoinen tuotos, joka täyttää genren laatuvaatimukset ja kriteerit varsin helposti, mutta siitä uupuu se jokin mystinen piste i:n päälle.