Melankolista mustaa metallia, jossa tekijöiden kädenjälki kuuluu – arviossa Høstsol

Julkaistu Infernossa 1/2023.

18.03.2023
HØSTSOL
Länge leve döden
AVANTGARDE

Muiden muassa Ajattarassa, Manesissa ja Shiningissa nimeä keränneiden miesten Høstsol on tuore projekti, jonka ensimmäisellä levyllä soi melankolinen musta metalli. Genre on kaluttu loppuun, mutta ammattimiehet vaikuttavat saaneen aikaiseksi jotain hetkittäin hyvinkin kiinnostavaa.

Länge leve dödeniä on hankala niputtaa yhteen kategoriaan. Äärimmäisen synkällä albumilla riuhdotaan nopeillakin tempoilla ja himmaillaan sitten aavemaisten ambient-osuuksien parissa. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että musiikissa kuuluu tekijöidensä kädenjälki.

Høstsolin kappaleet ovat pitkiä eivätkä pelaa huikealla tarttuvuudella. Nelikolla on kieltämättä kyky luoda musiikkityylille sopiva tunnelma, ja on syytä olettaa, että tällaisia kappaleita ei kirjoiteta ensisijaisesti livesoittoa ajatellen.

Länge leve döden kuulostaa paikoin helvetin hyvältä, mutta homma tuntuu olevan vielä jotenkin puolitiessään. Høstsol saattaa olla oikean kurssin löydettyään vaarallinen nimi, joka kykenee haastamaan useammankin synkkäsävyisen dark/black metal -klassikon.

Lisää luettavaa