Mellevä elämysmatka ylisten ja alisten maailmojen äärelle – arviossa Unshine

Julkaistu Infernossa 3/2024.

04.05.2024
UNSHINE
Karn of Burnings
ROCKSHOTS

Vuosituhannen alussa perustettu Unshine soittaa omien sanojensa mukaan ”druidimetallia”, joka kuulostaa lopulta hieman riisutummalta versiolta Therionista. Mytologisen maailmansa osalta yhtye on tosin hieman vähemmän monikulttuurinen. Myös sinfoniset tendenssit ovat vähemmän pinnassa.

Unshinen viides levy julkaistaan kuusi vuotta edellisalbumi Astralan jälkeen. Orkesterin musiikista löytyy folk metalille tyypillistä melodista elastisuutta ja jopa iloluontoisuutta, mutta yllättävän vähän pillipiiparointia ja perinnesoittimilla brassailua.

Karn of Burnings on suhteellisen mellevä kolmevarttinen elämysmatka ylisten ja alisten maailmojen äärelle. Kappaleet ovat juuri sopivan suoraviivaisia ja tarttuvia pitääkseen kuulijan viihdytettynä. Toisaalta orkesterilla on hihassaan myös Amorphis-henkisiä etnis-progressiivisia yllätyksiä.

Vaikka levylle on mahtunut hieman tasapaksumpaakin materiaalia, ilmavat sovitukset, sopivan rönsyilevät riffit ja koukuttavat kertosäkeet ovat kova yhdistelmä, joka hilaa teoksen kokonaissaldon selkeästi plussan puolelle. Kippis sille.

Lisää luettavaa