Metallioopperoiden ehdotonta aatelia – arviossa Avantasian Ghostlights

01.03.2016

Avantasia
Ghostlights

Nuclear Blast
4_kirvesta

Tutustuin herraan nimeltä Tobias Sammet vuonna 2004, kun sain käsiini miehen toisen yhtyeen, Edguyn, levyn Hellfire Club. Albumi teki olemattomassa sielussani sellaista jälkeä, että sekä Edguyn että Avantasian levyt ovat pyörineet soittimessani sittemmin varsin tiuhaan tahtiin. Varsinkin Avantasian The Scarecrow, The Metal Opera ja The Wicked Symphony ovat sellaisia metallioopperoiden mestariteoksia, että en ole kuullut vastaavaa miltään muulta artistilta. Myös uuden levyn onnistumisprosentti on kiitettävän paremmalla puolella.

Tällä kertaa albumille oli haalittu sellaisia nimiä kuin Dee Snider (Twisted Sister), Geoff Tate (ex-Queensrÿche), Robert Mason (Warrant) ja, totta kai, Michael Kiske (ex-Helloween). Suomalaisillekin annettiin iloisia uutisia maamme kovimman mieslaulajan Marco Hietalan ilmoittauduttua mukaan sakkiin.

Laitan levyn pyörimään lapsenomaisella innokkuudella, ensitahdit antaa biisi Mystery of a Blood Red Rose. Kyllä, Avantasialta kuulostaa. Kevyt rokkipala, ja Tobias laulaa kuin enkeli. Kuorot soivat ja kylmät väreet hiipivät selkäpiitä pitkin. Olo on euforinen ja helpottunut.

Seuraavaksi loistavaa heavy rockia tarjoilee Let the Storm Descend Upon You, jolla otteitaan esittelevät Sammetin lisäksi Jorn Lande, Ronnie Atkins ja Robert Mason. Loistava kappale, josta piti heavyä kuuntelematon tyttöystävänikin.

Kansalaisylpeytemme Marco Hietala pääsee käyttämään hiottuja äänijänteitään kappaleessa Master of the Pendulum. Kyseessä on hieman raskaampi ralli, jonka rallatteleva kertosäe on puhdasta kultaa. Hienoa Marco!

Levyllä ei ole yhtään huonoa kappaletta. Erikoismaininnan annan kuitenkin biisille The Haunting. Se on hiljaisella piano-osuudella alkava, huikealla kertosäkeellä varustettu balladi, joka saa koko elimistön puskemaan hikeä ja kylmiä väreitä. Huh huh! Musiikkiorgasmi on tosiasia.

Avantasia on onnistunut olemaan jokaisella albumillaan tasaisen hyvä, eikä Ghostlights tee poikkeusta. Kappaleet eivät puuduta kuudennellakaan kuuntelukerralla vaan tuottavat kuuntelijalleen poikkeuksellista hyvää oloa.

Tuskassakin ensi kesänä jyskyttävä orkesteri jatkaa voitonmarssiaan edustamalla edelleen metallioopperoiden ehdotonta aatelia.

Lisää luettavaa