Miten Sabaton-dvd maistuu tallenteen kummankin keikan yleisössä olleelle?

Levyarvio julkaistu Infernossa 3/2016.

Sabaton
Heroes on Tour -dvd

Nuclear Blast
5_kirvesta

Ruotsalainen sotakone on ollut Carolus Rex -albumin vuonna 2012 julkaistuaan hurjassa nousukiidossa. Bändi on juuri nyt tähänastisen uransa huipulla, joten sauma uudelle livetallenteelle on täydellinen.

Sabaton ei kuulu joukkoon, joka julkaisee näitä harva se vuosi, joten paketti on hyvinkin toivottu. Dvd kattaa keikat viime kesän Wacken Open Airistä sekä bändin omalta festivaalilta Falunista, lisämateriaaleja unohtamatta. Keikkojen alusta löytyy lyhyt pohjustus kummastakin show’sta mahtavalla huumorilla höystettynä.

Wackenin-keikalla kiertueen olennaisin osa, toissavuotisen Heroes-albumin kappaleet, on ehdottomasti sen parasta antia. No Bullets Fly ja Night Witches potkitaan sellaisella vauhdilla, että paremmaksi on paha vetää.

Pakkaa sekoittavat Panzerkampf ja Screaming Eagles, joita ei kiertueella muuten juurikaan kuultu. ”Noch ein Bieriä” mölisevä, silmänkantamattomiin ulottuva ihmismassa on upeaa katseltavaa.

Sabaton Open Airin -keikasta tekee erikoisen se, että materiaalia kuullaan bändin jokaiselta levyltä. Mikä parasta, osa biisivalinnoista on nykypäivän mittakaavassa melko harvinaisia.

Ruotsinkielinen A Lifetime of War on yksi illan kohokohdista, kun bändi antaa monituhatpäisen yleisön laulaa ensimmäisen säkeen yhtenä kuorona. Union on toinen huippuhetki: mahtavuudestaan huolimatta biisiä on veivattu bändin uran aikana vain muutamalla keikalla. Myös muut nykyisin harvemmin kuullut kappaleet, kuten Panzer Battalion ja 7734, tuovat oman tunnelmansa.

Vaikka keikat ovat keskenään hyvin erilaisia, niissä on myös paljon samaa. Sabaton vetää kovaa ja korkealta jättämättä ilmaan pienintäkään pettymystä. Oli kyseessä sitten yksi maailman suurimmista metallifestivaaleista tai omassa kotikaupungissa järjestetty pienehkö nimikkofestari, show on aina näyttävä pyroineen ja tankkeineen. Ne ovat kuitenkin sivuseikkoja, sillä olennaisinta on energia. Sabaton näyttää lavalla hyviltä kaveruksilta soittamassa musiikkia, joka tulee suoraan sydämestä.

Olin todistamassa molempia keikkoja livenä, ja vaikka bändi on nähty pian toistakymmentä kertaa, vedot olivat parhaita kokemistani. Sekä Wackenin että Falunin tunnelma on saatu ikuistettua loistavasti, ja energisyys on lähes käsin kosketeltavissa.

Heroes on Tour on paitsi takuuvarma paketti fanille myös hyvä aloitus vasta bändiin tutustuvalle.

Lisää luettavaa