Monenkirjava meno saa paatuneimman äärimetallipuristin pyörittelemään päätään – arviossa Zaratus

Julkaistu Infernossa 3/2021.

ZARATUS
In the Days of Whore
VÁN

Kawirin, Thou Art Lordin ja Varathronin kaltaisissa kreikkalaisen äärimetallin kivijaloissa vaikuttaneet muusikot lyövät hynttyyt yhteen ja tuovat esiin musiikkia, jollaista kokoonpanolta ei osannut ennakkoon odottaa.

Zaratusin debyytti kuulostaa siltä kuin 1990-luvun Arcturus olisi sattunut syntymään helleeniselle maaperälle. Tiedossa on siis ennakkoluulotonta ja niin sanotusta normaalista irtautuvaa black metalia. Silti musiikin pohja on rakennettu selkeästi perinteiden varaan, ja Zaratusin soundissa on tyylipuhdas kreikkalainen ote.

Albumin 48 minuuttiin mahtuu monenlaista menoa, mikä saa paatuneimman äärimetallipuristin pyörittelemään päätään. Toisaalta levy muistuttaa myös black metalin sisällä (ainakin periaatteen tasolla) elävästä ilmaisunvapaudesta ja individualismista: Zaratus vaikuttaa todellakin tekevän sitä, mitä sisimmässään tahtoo.

In the Days of Whore on mielenkiintoinen esikoinen, jonka rakenteissa kuuluu kokemus. Kiekko antaa ajoittaisia välähdyksiä siitä, että duolta voisi irrota vielä pirusti kovempaakin materiaalia. Homma saattaakin toimia seuraavilla julkaisuilla odottamattomalla tavalla.

Lisää luettavaa