Monipuolinen ja mielettömän energinen – arviossa Candiria

Arvio julkaistu Infernossa 9/2016.

21.01.2017
Candiria
While They Were Sleeping
Metal Blade

Brooklynista kotoisin oleva Candiria on kutsunut musiikkiaan ”urbaaniksi fuusioksi”, joka on loppujen lopuksi varsin osuva termi. Yhtyeen moderniin vaihtoehtometalliin on eksynyt vaikutteita niin hip hopista, hardcoresta, jazzista kuin ambientistakin.

Vuonna 1992 perustettu orkesteri on ollut kuvioissa kauan, eikä kyyti ole aina ollut mitenkään pehmeää. Suurimmat haasteet koettiin vuonna 2002, jolloin yhtye joutui keikkamatkalla rajuun auto-onnettomuuteen, joka passitti kaikki jäsenet sairaalaan pidemmäksi aikaa. Tämä hidasti bändin toimintaa ja kitaristi Eric Matthews jopa jätti yhtyeen vammojensa vuoksi.

Candiria taisteli vuosia kokoonpano-ongelmien kanssa eikä ollut aktiivinen keikkarintamalla. Viime vuoden tammikuussa se kuitenkin soitti ensimmäisen keikkansa New Yorkissa yli kymmenen vuoteen, mikä merkitsi sitä, että pahimmat ongelmat oli selätetty.

While They Were Sleeping on bändin kahdeksas pitkäsoitto ja ensimmäinen sitten vuoden 2009 Kiss the Lien. Vimmaista energiaa ja voimaa tuntuu löytyvän vieläkin, vaikka olisin toivonut, että yhtye olisi vienyt kokeellisuuttaan ja eri elementeillä leikittelyään vielä pidemmälle. Hyvä se on näinkin.

Levyn starttaava nimikappale ja toisena tuleva Mereya yhdistelevät ehkä parhaiten raskasta polyrytmiikkaa, melodista vaihtoehtorockia ja svengaavia jazzvälikkeitä. Väkevän aloituksen jälkeen meno tasaantuu hiukan, mutta ei vajoa onneksi missään vaiheessa pohjamutiin.

Monipuolinen ja mielettömän energinen levy, joka toimii varmasti kaikille Bad Brainsin ja Fishbonen ystäville.

Lisää luettavaa