Mukavalla tavalla ”kotikutoinen” esiintulo – arviossa Riitasointu

Julkaistu Infernossa 3/2024.

16.05.2024
RIITASOINTU
Pedon leikki
NATURMACHT

Riitasointua ei voi syyttää varman päälle vetämisestä, sillä yhtyeen nimi kuulostaa ainakin tähän korvaan huomattavan suoraviivaiselta. Kun musiikkityyliksi on kaiken lisäksi valikoitunut black metal, odotukset eivät ole turhan korkealla.

Pedon leikki sisältää Aleksis Kiven kirjoituksista ja muinais-Hämeen historiasta ammentavaa folkahtavaa black metalia. Pohjalla elää vahvasti Moonsorrow’n perintö ja sitä kautta Bathory. Resepti ei ole lainkaan ennenkuulumaton mutta toimii Riitasoinnun käsittelyssä hetkittäin mallikkaasti.

Bändin muusikot vaikuttavat nuorilta kavereilta, joiden into musiikkia kohtaan voittaa tietynlaisen itsevarmuuden. Tässä on sekä hyvä että huono puolensa, mutta mitä enemmän Pedon leikkiä kuuntelee, sitä varmemmaksi käy, että kaksikon ei tarvitse tuntea häpeää suurempienkaan nimien rinnalla.

Riitasoinnun esiintulo on mukavalla tavalla ”kotikutoinen” ja sympaattinen. Uskon, että tulevat vuodet saavat lisättyä yhtyeen sointiin ennen kaikkea massiivisuutta ja tylyyttä, sillä yhtye on hakemassa musiikillaan selkeästi sen suuntaisia ratkaisuja.

Lisää luettavaa