Mukiinmenevää keskitasoa – arviossa Minas Morgul

Julkaistu Infernossa 5/2023.

25.08.2023
MINAS MORGUL
Nebelung
TROLLZORN

Toisen aallon black metalin tunnelmallisen osaston kultakaudella vuonna 1997 perustettu Minas Morgul on saanut aikaiseksi jo kahdeksan albumia. Aiempien levyjen taso ei ole ollut kummoinen, joten odotukset uusimpaansa kohtaan olivat vaatimattomat.

Taru sormusten herrasta -teoksesta nimensä varastanut yhtye hakee musiikillaan ylväitä maisemia. Metallinsa on mustaa mutta samaan aikaan melodista ja vaihtelevaa aina hyvällä maulla käytettyjä puhtaita lauluja myöten. Syntymäaikakautensa merkit ovat helposti kuultavissa, joskin täysin ilmeisimpiä keinoja kaihdetaan.

Nebelung kulkee pääasiallisesti keskitempoisissa merkeissä. Se on Minas Morgulille ehdoton vahvuus, sillä biiseihin on saatu puhkuttua paikoin hyvältä kuulostavaa jyräystä, joka tukee tunnelmallisia elementtejä mallikkaasti. Liian nopealla tikkauksella tällainen tavara menisi helposti puuroksi, joten yhtye tietää mitä tekee.

Nebelung on mukiinmenevä kokonaisuus, jossa olisi kieltämättä aineksia kovempaankin. Lienee siis hyvä aika hyväksyä saksalaisbändin jämähtäminen ikuiseksi keskitason nimeksi ja ”lupaukseksi”.

Lisää luettavaa