Näinkin voi korona-ajan käyttää hyödykseen – arviossa Temple of Tiermesin ja 5217:n splitti

Julkaistu Infernossa 3/2021.

TEMPLE OF TIERMES / 5217
Esoteric Ambience
BESTIAL BURST

Korona-ajan voi käyttää hyödykseen vaikka julkaisemalla levyllisen esoteerista rituaaliambientia. Näin teki Bestial Burst, joka laittoi samaan pakettiin kotimaiset kokoonpanot, jotka eivät ole pitäneet aiemmilla tekemisillään itsestään tarpeetonta meteliä.

1990-luvun alusta asti toiminnassa olleen Temple of Tiermesin takaa löytyy legendaarisesta Unholysta tuttu Jarkko Toivonen. Homman perustana on tummasävyinen ambient, jonka matalat taajuudet tärisyttävät sisuskaluja ja utuiset äänimaailmat luovat aivokoppaan pahaenteistä usvaa. Vuosina 1994–2000 purkitettu osuus on periaatteessa mielenkiintoista tavaraa, mutta päälle parikymmenminuuttinen annos tällaista kamaa ei ehdi jättää pysyviä jälkiä.

Askessa ja aiemmin Vornatissa soittaneen Niko Thomassonin hengentuote 5217 käy asiaan hieman edeltäjäänsä ”metallisemmalla” otteella, mutta välittää näennäisesti samanlaista kamaa – aina jostain kellarin syvyyksistä kaikuvaa soundimaailmaa myöten.

Siinä missä Temple of Tiermes on ansainnut natsansa jo vuosia kestäneellä undergroundtyöllä, 5217 tuntuu enemmän projektiluontoiselta ja yksinkertaisesti tylsemmältä. Mikäli haastavan ja lähes muodottoman dark ambientin parista nyt on tarkoitus mitään sävellyksellisesti mielenkiintoista löytääkään.

Lisää luettavaa