Nämä miehet tietävät mitä tekevät ja tekevät sen hyvin – arviossa Tsjuder

Julkaistu Infernossa 6/2023.

10.09.2023
TSJUDER
Helvegr
SEASON OF MIST

On käsittämätöntä ajatella, että Tsjuderin juuret juontavat jo 30 vuoden taakse, bändiä kun on tullut pidettyä eräänlaisena modernin norjalaisen black metalin kulmakivenä. Tietty uuden ja vanhan ristiriita hallitsee myös Helvegriä, joka olisi voitu julkaista sisältönsä puolesta periaatteessa paljon aiemminkin.

Tsjuderin riffivetoinen musiikki on edelleen black metalia sen kirjaimellisimmassa muodossa. Bändi onkin melko hyvä tiivistelmä siitä, mitä norjalainen musta metalli on tarjonnut historiansa aikana, eikä sen musiikilta kehtaa edes kaivata muuta. Nämä miehet tietävät mitä tekevät ja tekevät sen hyvin.

Helvegr on tasapainoinen albumi, joka tuntuu keränneen hieman lisäraivoa korona-ajan aiheuttaman julkaisuviiveen takia. Kokonaisuudesta nousee esiin lähinnä Chaos Fiend, joka on levyn helpoiten lähestyttävä kappale mutta sulautuu paketin sisään moitteetta. Oman huomionsa ansaitsee myös nimikkobiisi, joka on tukevassa ryöminnässään selkeästi levyn hitain ja eeppisin esitys.

Helvegr ei ole parasta Tsjuderia, mutta se on kylliksi hyvä käydäkseen vaikkapa ensikosketuksesta bändin materiaaliin. Se jos mikä kertoo paljon yhtyeen uran tasaisuudesta.

Lisää luettavaa