Ö-luokan scifikauhua musiikin muodossa – arviossa Etoile Filante

Julkaistu Infernossa 3/2024.

13.05.2024
ETOILE FILANTE
Mare Tranquillitatis
NORTHERN SILENCE

Nyt olemme jännän äärellä! Sukellamme nimittäin kohti jääkylmää avaruutta ja sen mysteereitä. Etoile Filante soittaa ambient black metalia ja kohdistaa seikkailunsa käymättömien avaruuksien vieraille planeetoille.

Noh, jos totta puhutaan, pulputtava ja energinen musiikki ei muistuta black metalia muuten kuin soundiensa, nopeutensa ja rääkylaulunsa puolesta. Biiseissä on huomattavan paljon pompöösiä ja iloluontoista fiilistelyä melko metkoihin rakenteisiin puettuna, ranskalainen bändi kun on kyseessä.

Haluaisin pitää levystä huomattavasti enemmän, mutta pelkät nostalgiset retroscifisoundit ja kevyt teknohumppailu eivät muutu avaruudeksi ainakaan tässä päässä. Darkspace osaa ottaa avaruuden kauhuista kaiken irti, mutta ehkäpä nämä ranskalaiset eivät edes halua koluta xenomorphien munaluolia tai anaalianturilaboratorioita vaan ihastella avaruushippien ihmeitä Star Trekin hengessä?

Musasta tulevat mieleen muinaiset ö-luokan scifikauhuleffat kuten Plan 9 from Outer Space (1959) ja Pimeä tähti (1974). Näissä biiseissä on sen verran halpa fiilis, ettei levyn nerokkuus nyt aivan avaudu.

Lisää luettavaa