Osaa napata vaikutteita tyylikkäästi vähän joka suunnalta – arviossa Spirit Adriftin uusintajulkaisut

Julkaistu Infernossa 5/2020.

Spirit Adrift
Curse of Conception / Divided by Darkness
Century Media

Jenkkiläinen Spirit Adrift solmi hiljattain sopimuksen Century Median kanssa, minkä kunniaksi yhtiö julkaisee uudestaan yhtyeen kaksi viimeisintä levyä.

Orkesteri juhlii heavy metalin perinteisiä arvoja ja osaa napata vaikutteita tyylikkäästi vähän joka suunnalta. Päällimmäisenä verrokkina tulee kuitenkin mieleen Candlemass, jonka kanssa yhtye jakaa samankaltaisen eeppisen tunnelman ja jykevät riffit.

Yhtyeen toinen levy Curse of Conception näki alun perin päivänvalon vuonna 2017. Sen ehdottomasti suurin vahvuus piilee melodioissa ja kitaraharmonioissa, jotka tuovat nautinnollisimmillaan mieleen klassisen kauden Metallican. Jo kauniin akustisen intron saattelemana täyteen crescendoon räjähtävä avauskappale Earthbound tarjoaa yllin kyllin melodisia koukkuja, eikä runsaudensarvi näytä ehtyvän levyn edetessä. Muita täkyjä ovat hieman sludgemaisempia sävyjä tarjoava nimikappale ja raskaasti lanaava päätösraita Onward, Inward.

Bändin kolmas ja tällä hetkellä uusin levy Divided by Darkness ilmestyi melko tasan vuosi sitten ja soi astetta raskaammin kuin edeltäjänsä. Tällä kertaa sävellykset ovat huomattavasti riffipainotteisempia ja jotenkin jykevämmän kuuloisia, vaikkei melodioitakaan ole unohdettu. Suosikkiraidakseni muodostui hyvin nopeasti Fade to Blackin ja 2 Minutes to Midnightin kummalliselta ristisiitokselta kuulostava Angel and Abyss, joka tarjoaa niin riffien kuin melodioidenkin osalta täyttä laatua.