Paikoin fiilis vie toden teolla mukanaan – arviossa Umbra Conscientia

Julkaistu Infernossa 2/2020.

Umbra Conscientia
Yellowing of the Lunar Consciousness
Terratur Possessions

Saksalais-costaricalaisin käsin kasattu Umbra Conscientia -esikoinen tarjoilee kaoottisesti tempoilevaa ja vaarallista black metalia, jonka ytimessä elää selkeä kontrolli ja suunnitelmallinen tekeminen.

Verrokeiksi tipautetut nimet kuten Funeral Mist ja Katharsis edustavat selkeästi samaa sarjaa, eikä meiningistä voi olla huomaamatta myöskään kotimaisen Behexenin henkeä – oli se sitten tarkoituksellista tai ei. Musiikki on siis pääpiirteittäin pahaenteisyydellään ja toismaailmallisuudellaan hyytävää mustaa metallia, joka kutsuu pariinsa genren vihkiytyneimpiä harrastajia.

Yellowing of the Lunar Consciousnessin parhaisiin puoliin kuuluu sen tunnelataus, joka kuuluu selkeimmin voimalla taottujen rumpujen ja raa’asti tulkittujen laulujen muodossa. Paikoin fiilis vie toden teolla mukanaan, ja erityisesti albumin alkupään Maze of Exile ja Romance of Contradictions ovat melkoisen hurjia vetoja.

Umbra Conscientia on mielenkiintoinen nimi, jonka toivoisi vetävän musiikkiaan tulevaisuudessa vieläkin hullumpaan suuntaan. Silloin duo irtautuisi black metalin pohjattomasta bändimassasta entistä paremmin.