Pakkohankinta historiafriikeille – arviossa Moonspellin boksi

Julkaistu Infernossa 4/2024.

14.06.2024
MOONSPELL
Under the Moonspell
ALMA MATER

Portugalin lahja maailmalle on koonnut varhaisen black metal -tuotantonsa käteväksi boksiksi mustaa magiaa halajaville faneilleen. Vaikka Moonspell on tullut sittemmin tunnetuksi sävykkäänä ja mystisenä tummien tunteiden tulkkina, sen alkutaival tarjosi jotain aivan muuta.

Ensimmäinen demo Anno Satanae (1993) esittelee yhtyeen, jolla on täysin oma näkemys black metalista. Musiikista kuuluvat läpi kohtalokkuus ja omanlainen eksoottisen ilkeä tunnelma. Vaikka soittotaito ei ole aivan kohdillaan, innovatiivisuus kompensoi teknisiä puutteita.

Under the Moonspell -mini-cd (1994) sisältää jo hieman hienosyisempää ja etnovaikutteisempaa dark metalia. Primitiivisyys on yhä läsnä, mutta meno on keskimäärin melodisempaa.

Under Satanae (2007) on ihan kiva kuriositeetti, mutta uudelleennauhoitetut versiot varhaisvaiheen biiseistä eivät omaa alkuperäisten voimaa saati viehätystä. Se jokin maaginen henki puuttuu.

Under the Moonspell on joka tapauksessa pakkohankinta kaikille historiafriikeille sekä heille, joille yhtyeen alkutaipale on tuntematon. All hail Lusitania!

Lisää luettavaa