Paluu rosoisempaan ja suoraviivaisempaan suuntaan – arviossa LIK

Julkaistu Infernossa 8/2021.

LIK
Avgrundspoetens flamma
MORIBUND

Ruotsalainen LIK (Lekamen Illusionen Kallet) on muun muassa Armageddasta tutun Stefan ”Graav” Sandströmin sooloprojekti. Se muovaa nuhjuisesta post-punkista ja metsäisestä black metalista omanlaisensa sopan, jollaista ei tule vastaan ihan jokaisessa risteyksessä.

Sandströmin ilmaisu kuulostaa paljolti siltä kuin Isengard olisi lähtenyt rockimmalle linjalle. Laulu on teatraalista tulkintaa, ja kitarariffien minimalistinen melodisuus tarttuu parhaimmillaan pirullisen tehokkaasti, erityisesti albumin alkupuolen kappaleissa. Sen jälkeen levy rupeaa valitettavasti toistamaan itseään.

LIK on siitä mielenkiintoinen yhtye, että sen musiikki hiertää monellakin tapaa vastakarvaan mutta tuntuu tästä huolimatta (tai johtuen) kiinnostavalta. Jos Avgrundspoetens flammaa vertaa kymmenen vuoden takaiseen The Second Wind -edeltäjään, projektin tyyli on palannut ensimmäisen levynsä selkeästi rosoisempaan ja suoraviivaisempaan suuntaan, mitä pidän hyvänä ratkaisuna.

Sopivalla tapaa käppäinen Avgrundspoetens flamma ei ole aivan Sandströmin terävintä kamaa, joten LIKin uran todellinen huippuosuma odottaa yhä tulemistaan.

Lisää luettavaa