Paremman keskiluokan mustaa metallia – arviossa Aetherius Obscuritas

Julkaistu Infernossa 4/2023.

21.06.2023
AETHERIUS OBSCURITAS
A sors szürke pora
PARAGON

Eri maiden black metal -tarjontaan tutustuminen on mielenkiintoista, ja on oikeastaan pieni ihme, että unkarilaisia artisteja tulee vastaan harvakseltaan. Onkin myönnettävä, että yli 20 vuotta toiminut Aetherius Obscuritas oli minulle entuudestaan täysin outo nimi.

Paikoin ”ilahduttavan persoonalliselta” kuulostavan A sors szürke poran takaa löytyy kaksi miestä, jotka tietävät mitä ovat tekemässä. Menoa voisi kuvailla musiikkityylille tyypilliseksi, mutta siitä löytyy paljon pieniä jippoja ja koukkuja esimerkiksi Mgłan malliin. Voisi kuvitella, että erityisesti rumpali Zson on kuunnellut puolalaisten levyjä tarkoin korvin.

Aetherius Obscuritas tekee paremman keskiluokan mustaa metallia, joka esittelee paikkapaikoin todella kovia juttuja. On sinällään harmi, että bändi ei ole kyennyt aivan A-luokan sävellystyöhön. Siinä tapauksessa melodinen, tunnelmallinen ja vauhdikaskin musiikkinsa voisi iskeä lujaa.

A sors szürke pora on tutustumisen arvoinen kokonaisuus, mutta ei todellakaan mitään korvaamatonta. Kaksikolta kuulisi mielellään jatkossa todellisen ässälevyn. Saumoja siihen löytyy.

Lisää luettavaa