Pesunkestävää speed metalia entistä jalostuneemmin – arviossa Ranger

Julkaistu Infernossa 11/2022.

18.02.2023
RANGER
Ylös raunioista / Risen from the Ruins
EKTRO

En olisi uskonut helsinkiläisen Rangerin kehittyvän tähän suuntaan, kun kuulin vajaa vuosikymmen sitten bändin Ranger- ja Combat Metal -kasettidemot. Jotain perin ainutlaatuista oli toki käsillä jo tuolloin.

Insurgency-demo (2021) antoi merkkejä siitä, miltä Rangerin täysimittainen paluu parketille saattaisi kuulostaa. Bändin musiikki ei ole vuosien saatossa juuri muuttunut, ainoastaan jalostunut. Tarjolla on edelleen pesunkestävää speed metalia vanhan liiton heavy metal -estetiikalla voideltuna. Päällekaatuvan vauhdikasta ja tiukkaa rumputulta, kirkuvia kitarasooloja ja laulaja Dimin Ilmestyskirjan pedon kalvattavaa tulkintaa. Kaikki tämä tuodaan esiin rujolla kellarisoundilla, tietenkin.

Albumin omaperäisin ja ehdottomasti kannattava tuotannollinen ratkaisu on ollut laulaa kappaleet sekä suomeksi että englanniksi. Kotikieli sekä hämmentää että koukuttaa, mutta myös alleviivaa, miten yhteiskunnallisesti kantaa ottavasta ja punkhenkisestä albumista on lopulta kyse.

Ylös raunioista / Risen from the Ruins kuuluu levyihin, joiden musiikkia on vaikea arvottaa numeroilla. Se täytyy jokaisen kokea itse. Historia – jatkuu!

Lisää luettavaa