Pioneerin asenne on yhä ylväs ja häpeilemätön – arviossa Darkthrone

Julkaistu Infernossa 11/2022.

22.02.2023
DARKTHRONE
Astral Fortress
PEACEVILLE

Black metalin ehdottomiin pioneereihin luettavan Darkthronen historia lienee suurimmalle osalle tuttu. Viimeiset 15 vuotta bändi on kirjoittanut myös toisenlaista historiaa perinteisemmän hevin, thrashin ja punkin parissa, mille Astral Fortress on luonteva jatke.

Kaksikon 20. albumi on melko odotettua nyky-Darkthronea. Sillä yhdistyvät simppelit ja vahvat riffit, välistä huvittavastikin pöyhkeilevä käppähevi ja sen vastapainona jäykkä vakavuus, joka ei anna periksi piirun vertaa. Jo muinaisilta ajoilta tutuksi tullut ylväs ja häpeilemätön asenne näyttää siis yhä hampaitaan.

Astral Fortress tuo peliin hitusen psykedeliaa ujuttamalla mukaan ripauksen koskettimia ja ”kokeilullisia” kitarajuttuja – lähinnä The Sea Beneath the Seas of the Sea- ja Eon 2 -kappaleiden muodossa. Albumi on kuitenkin selkeä ja riisuttukin kokonaisuus, joka suorastaan huutaa kuuntelua vinyylimuodossa.

On selvää, että Darkthrone on jo tehnyt merkittävimmät levynsä, mutta parhaimmillaan yhtyeellä on vielä hyvinkin teräviä ideoita. Astral Fortress on mukiinmenevä kiekko, mutta mieltä jäytää kysymys, kiinnostaisiko tämä ketään jonkun muun kuin Darkthronen tekemänä.

Lisää luettavaa