Pöyhkeilevää ja hengästyttävästi tempoilevaa – arviossa Argenthorns

Julkaistu Infernossa 4/2023.

02.06.2023
ARGENTHORNS
The Ravening
AVANTGARDE

Kovaa jälkeä muun muassa Warmoon Lordin kanssa tehnyt suomalaisvisionääri Mason Rofocale riuhtoo tällä kertaa soittimistaan jopa odotettua pöyhkeilevämpää musiikkia. Siinä yhdistyvät aivan liian usein unohdettu vanha Bal-Sagoth ilman death metal -vaikutteita ja 1990-lukulainen sinfoninen black metal.

The Ravening on jokseenkin kaoottinen ja sekava rakennelma. Kappaleet on ahdettu täyteen kaikkea mahdollista aina barokkimusiikista blastbeat-tykitykseen, mutta muusikko tuntuu tietävän mitä tekee. Visionsa on vain sen verran väkevä ja eloisa, että kuulijan on välistä hankala pysyä kyydissä.

Argenthornsin tempominen on hengästyttävää mutta lopulta palkitsevaa. Sieltä täältä pilkahtelee pirun hienoja melodiakulkuja, ja albumilta löytyy selvä draaman kaari. The Raveningin kuunteleminen yhteen putkeen tuntuu ainoalta oikealta vaihtoehdolta, sillä monumentin jakaminen pieniin osiin on turhaa.

Juuso Peltola -nimelläkin tunnettu Mason Rofocale on piinkova tekijä, ja The Ravening kestää vertailun kovien klassikoiden kanssa. Itse kuitenkin kaipaisin projektilta hieman suorempia sävellyksiä – Argenthornsin identiteettiä menettämättä tietysti.

Lisää luettavaa