Raakuus ja tunnelmallisuus yhdistyvät oivalla tavalla – arviossa Behemothin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 8/2021.

BEHEMOTH
Sventevith (Storming Near the Baltic)
METAL BLADE

Suurimmaksi puolalaiseksi metallibändiksi vuosien mittaan kasvaneen Behemothin Sventevith-debyyttilevyn (1995) uudelleenjulkaisulle on aina paikkansa – etenkin nyt, kun Metal Blade vaikuttaa panostaneen pakettiin toden teolla.

Bonusbiiseillä täydennettyinä kahden vinyylin tai cd:n järkäleinä ilmestynyt Sventevith on merkittävä pala toisen aallon black metalin historiaa. Albumi sijoittuu samaan sarjaan esimerkiksi Emperorin ja Satyriconin ensimmäisten kiekkojen kanssa, mutta tuo touhuun oman selittämättömän ”slaavilaisen otteensa”, joka on karissut yhtyeen musiikista sittemmin olemattomiin.

Raakuus ja tunnelmallisuus yhdistyvät oivalla tavalla. Akustisia kitaroita ja mystisiä kosketinsoitinhuhuiluja riittää, ja mukana on myös kiekon muuhun materiaaliin verrattuna jopa kokeilulliselta tuntuva Hell Dwells in Ice -kappale, joka tuntuu eräänlaiselta levyn kliimaksilta.

Sventevithillä ei ole juuri mitään tekemistä tämän päivän Behemothin kanssa, mutta se on kiistaton osa black metalin historiaa ja tutustumisen arvoinen teos jokaiselle genrestä kiinnostuneelle.