Rajaviivoja hämärtävää sotaisaa ja kimuranttia metallia – arviossa Griffon

Julkaistu Infernossa 3/2024.

09.05.2024
GRIFFON
De Republica
LES ACTEURS DE L’OMBRE

Poliittisesta historiasta ja kotimaansa uskonnollisista sotkuista sanoituksensa ammentava ranskalainen black metal -bändi Griffon tykittelee kolmannella kokopitkällään varsin sotaisaa ja kimuranttia metallia. Levyn yleistunnelma on melko surumielinen ja melodinen, mutta paikoitellen tunneskaala venyy myös puhtaan aggression puolelle.

Tällä kertaa sukelletaan ensimmäisen ja toisen maailmansodan kauhuihin, ranskalaisen monarkian nousuun 1800-luvun alussa ja muun muassa Semaine sanglanten, vuonna 1871 Pariisissa käydyn verisen taistelun, sekaan.

Griffonin tunnistaa alkusoinnuista lähtien ranskalaiseksi. Harvemmin nimittäin nämä orkesterit aiheuttavat tunnekylmyyttä. Sävellykset ovat taiteellisesti kunnianhimoisia ja monisyisiä, eikä niitä ole todellakaan rakennettu perinteiseen rokkikaavaan. Biiseistä voikin nuuskia jonkinlaista klassisen musiikin toimintaperiaatetta, joka hämärtää metalliset rajaviivat.

Tylsäksi Griffonin musaa ei voi haukkua, mutta pidemmän päälle nautittuna monitasoinen rakennelma aiheuttaa ähkyä. De Republica on vain 36-minuuttinen, mutta kevyttä aivosumua alkaa kehittyä viimeisten biisien aikana. Liika on liikaa.

Lisää luettavaa