Saa kuulijan tuntemaan itsensä pieneksi ihmettelijäksi kosmisessa maailmankaikkeudessa – arviossa Lustmord

Julkaistu Infernossa 3/2024.

07.05.2024
LUSTMORD
Much Unseen Is Also Here
PELAGIC

Much Unseen Is Also Here on musiikkiteos, jonka arvottaminen perinteisen musiikkikritiikin keinoin tuntuu turhalta, samoin kuin vertailu muiden vastaavien tekijöiden tai edes artistin omiin julkaisuihin. Niitä mahtuu kokonaisen genren yli 40 vuotta sitten synnyttäneen Brian Williamsin Lustmord-diskografiaan aika liuta.

Albumi sisältää tuttua ja turvallista humisevan verkkaista äänimaisemaa, joka saa kuulijansa tuntemaan itsensä pieneksi ihmettelijäksi kosmisessa maailmankaikkeudessa. Vaikka mittava teos on jaettu kahdeksaan osaan, näillä yksilöillä – tai kuuntelijallakaan – ei ole isossa kuvassa mitään merkitystä. Kokonaisuus on kuitenkin nautittavissa helposti sellaisenaan, ja kokemus on kaikkinensa hyvin vaikuttava. Uppoutumiseen ei tarvita edes lujaa volyymia tai kuulokkeita.

Musiikin merkittävä ominaispiirre on, että siinä yhdistyvät jostain kaukaa kajastava haikeus ja lähelle hiipivä uhkaavuus. Dark ambientissa nämä tunnelmat ovat tyypillisiä. Jännittäväksi ja omalaatuiseksi Lustmordin tekee se, että toisin kuin saattaisi olettaa, sen luomilla ääniyhdistelmillä on hyvin rauhoittava vaikutus. Samalla levy tarjoaa oivalluksen, että kaikkea selittämätöntä ei tarvitse edes yrittää ymmärtää. Riittää, että olemassaolon hyväksyy ja nauttii siitä.

Lisää luettavaa